Međunarodni

Festival

Folklora

KARLOVAC
   
HRVATSKA

Završio 11. Međunarodni festival folklora ZABA 2008.
Sve što je lijepo kratko traje. - To bi se moglo reći i za ovogodišnji 11. Međunarodni festival folklora ZABA 2008. koji je sinoć završio koncertom zahvale, podjelom priznanja i razmjenom poklona na prepunom košarkaškom igralištu Šanac u Karlovcu.

Fotografije s 11. Međunarodnog festivala folklora ZABA 2008 pogledajte ovdje.
opširnije...MFF
Sudionici | Program | Organizacija | Sponzori

Program 2005.

Nedjelja, 21. kolovoza 2005.

Svečanost otvaranja 8. Međunarodnog festivala folklora, koja je održana je u Domu oružanih snaga «Zrinski» u Karlovcu, započela je nastupom klape «Maraska» iz Zadra.
U koncertnom dijelu predstavili su se domaćini FA «Matija Gubec» i KUD «Sv. Juraj» iz Draganića. Gosti iz talijanskog grada Modragone predstavili su svadbene i karnevalske običaje svoga kraja, a posebno atraktivni bili su plesači iz rumunjskog grada Oradee koji su, u sklopu plesova iz Transilvanije te raznih polki, pokazali raznolikost svojih narodnih nošnji.

 

Među brojnim uzvanicima otvorenju su prisustvovali župan Karlovačke županije g. Ivica Horvat, zamjenik župana Karlovačke županije g. Marinko Milčić, član Županijskog poglavarstva za društvene djelatnosti dr. Željko Štajcer, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje Karlovačke županije g. Željko Šančić, zamjenici gradonačelnika grada Karlovca g. Igor Horvat i g. Damir Jelić, pročelnica za društvene djelatnosti grada Karlovca gđa. Marina Grčić. Otvarajući Festival župan g. Ivica Horvat rekao je kako ovaj Festival sa svojim kulturnim sadržajima pridonosi boljoj turističkoj ponudi Karlovačke županije, te stanovništvu županije približava tradicijske običaje drugih zemalja.

 

Ponedjeljak, 22. kolovoza 2005.

Na Trgu Zrinskih i Frankopana u Slunju nastup je održan pred mnogobrojnom publikom. Među brojnim posjetiteljima, uz predstavnike grada Slunja, nazočio mu je i zamjenik župana Karlovačke županije g. Marinko Milčić. U programu koji je trajao više od dva sata, uz domaćine KUD «Korana» iz Slunja i KUD «Lađevac» iz Lađevca, svoje narodne plesove i običaje pokazali su gosti iz Italije i Rumunjske.
Večernjem nastupu prethodio je posjet stranih gostiju Rastokama koje su ih oduševile.

 
Utorak, 23. kolovoza 2005.

Dan koji je predviđen kao slobodan, za sudionike Festivala ipak je započeo radno.
Dio gostiju zajedno s organizatorima Festivala bili su na već tradicionalnom gostovanju u emisiji HTV-a «Dobro jutro Hrvatska».
Gledatelji su imali priliku vidjeti nastup rumunjskog orkestra zajedno s pjevačicom Otilijom Floare Haragosh.

Ostatak dana grupa iz Rumunjske iskoristila je za posjet Topuskom dok su goste iz Italije zanimale prirodne ljepote Plitvičkih jezera.

 

 

 


Srijeda, 24. kolovoza 2005.

Duga Resa je i ove godine podržala Međunarodni festival folklora te je g. Željko Šančić, predsjednik Organizacijskog odbora 8. MFF-a i javno zahvalio dugoreškom gradonačelniku g. Ivanu Baršiću i voditeljici Turističkog ureda gđi. Ani Piškurić na ukazanom povjerenju.
Plesači iz Italije, Rumunjske, Poljske i Grčke svojim su nastupom oduševili okupljene Dugorešane koji su pokazali da znaju cijeniti njihovu kvalitetu te su ih često prekidali burnim pljeskom.
 


Iste večeri grupe su se predstavile građanima Ogulina, a dobrodošlicu im je zaželio i gradonačelnik g. Nikola Magdić.

Gotovo potpuno popunjene dvorane u Dugoj Resi i Ogulinu pokazale su da kod građana postoji interes za ovakve manifestacije.

Četvrtak, 25. kolovoza 2005.

Ispred Kulturnog centra od 21,00 sat mnogobrojni mještani Draganića i njihovi gosti uživali su u nastupima grupa iz Austrije, Italije, Grčke, Poljske i Rumunjske, te uz domaćine KUD «Sv. Juraj».

Okupljene je pozdravio načelnik Općine g. Stjepan Golub zaželjevši gostima da ponesu lijepe uspomene iz Draganića. Nakon nastupa posljednje grupe, g. Vlado Turkalj, predsjednik Turističke zajednice Draganića podijelio je gostima lokalne suvenire da ih podsjete na ovaj Festival i gostoprimstvo ljudi u Hrvatskoj, ali i samom Draganiću.

 

Petak, 26. kolovoza 2005.


U prijepodnevnim satima predstavnike folklornih ansambala sudionika 8. MFF-a ugostili su župan Karlovačke županije g. Ivica Horvat te gradonačelnik Karlovca g. Miro Škrgatić i dogradonačelnik g.Damir Jelić.
Gradski i županijski čelnici zahvalili su gostima na dolasku te im zaželjeli da u svoje domovine ponesu puno lijepih uspomena iz Karlovca i Karlovačke županije.
Govoreći o značaju Festivala za Karlovac, gradonačelnik je najavio kako će Grad i dogodine podržati ovaj značajni kulturni događaj.
Predsjednik Organizacijskog odbora g. Željko Šančić zahvalio je Gradu i Županiji na financijskoj pomoći, jer bez njih ne bi bilo moguće organizirati ovaj Festival koji daje veliki doprinos u razmjeni kulture raznih zemalja.

Unatoč kišnom vremenu gosti iz Austrije zaplesali su s građanima u Radićevoj ulici ispred trgovine «Benefit».
Domaćini su za predstavnike folklornih ansambala i predstavnike medija organizirali druženje i ručak u restoranu «Lovački rog».

Članovi Folklornog ansambla iz Austrije iznenadili su djecu i voditelje Doma za djecu Vladimir Nazor u kojem su bili smješteni za vrijeme trajanja Festivala. Naime, honorar koji su dobili od organizatora potrošili su na slatkiše i igračke za štičenike Doma, te im tako zahvalili na druženju i gostoprimstvu.

U večernjim satima, nakon ceremonije svečanog otvaranja 19. Karlovačkih dana piva, sudionici Festivala predstavili su se mnogobrojnoj publici na središnjoj pozornici ŠRC Korana.

Subota, 27. kolovoza 2005.

Sudionici Festivala posljednji dan započeli su zahvalnim nastupom ispred trgovačkog centra «Gavranović». Po prvi puta ove godine Festival je posjetio i Samobor, gdje su gosti iz stranih zemalja građanima okupljenim ispred trgovačkog centra «Era Tornado» predstavili svoju kulturu i običaje. Završnim nastupom 200-ak sudionika na središnjoj pozornici Dana piva završio je ovogodišnji 8. Međunarodni festival folklora. Domaćini i gosti razmijenili su poklone uz obećanje da će se suradnja između folklornih ansambala nastaviti i u budućnosti.

Zatvaranju Festivala nazočio je g. Ante Cukrov, tajnik C.I.O.F.-a za Hrvatsku, koji je okupljenim novinarima naglasio kako Karlovac i Folklorni ansambl «Matija Gubec» (kao izvršni organizator) imaju punu podršku C.I.O.F.-a da nastave s organizacijom Festivala, jer je on koncepcijski i organizacijski vrlo dobar.

Uz, već tradicionalno viorenje zastava svi okupljeni sudionici Festivala sa suzom u oku prisjećali su se lijepih događaja i dana provedenih u Karlovcu i Karlovačkoj županiji.

 
Festival je zatvorio direktor g. Željko Štajcer uz obećanje:

"vidimo se dogodine ...!"


Copyright © Međunarodni festival folklora