Međunarodni

Festival

Folklora

KARLOVAC
   
HRVATSKA

Završio 11. Međunarodni festival folklora ZABA 2008.
Sve što je lijepo kratko traje. - To bi se moglo reći i za ovogodišnji 11. Međunarodni festival folklora ZABA 2008. koji je sinoć završio koncertom zahvale, podjelom priznanja i razmjenom poklona na prepunom košarkaškom igralištu Šanac u Karlovcu.

Fotografije s 11. Međunarodnog festivala folklora ZABA 2008 pogledajte ovdje.
opširnije...MFF
Sudionici | Program | Organizacija | Sponzori

Program 2003.

Petak, 22. kolovoza 2003.

Sudionici su počeli pristizati na odredište u Karlovac u Učenički dom gdje su već bili smješteni sudionici iz Izraela koji su stigli dan ranije. Zatim je stigla folklorna skupina iz Albanije, te ansambli iz Grčke i Njemačke. Izraelska skupina "Eskesta" nastupila je i prije službenog otvorenja, i to za djecu sudionike otvorene zabavne škole nogometa na stadionu "13. srpnja" u Karlovcu. U večernjim satima oformljena je povorka te su grupe, prošavši ulicama Grada Karlovca, stigle na mjesto otvaranja festivala u poznatom Karlovačkom igralištu "Šanac". Festival je službeno proglasio otvorenim Predsjednik Festivala Željko Šančić koji je između ostalog rekao:

"...Kada se 1997. godine rađala ideja o pokretanju međunarodnog festivala folklora, a 1998. počela ostvarivati, želja nam je bila doprinijeti afirmaciji očuvanja tradicijske kulture u Hrvatskoj, prezentirati folklor kao nešto što nije rezervirano samo za ruralne sredine, doprinijeti punini ponude kulturnih sadržaja tijekom ljetnih mjeseci, te doprinijeti i turističkim naporima u želji da priredimo sadržaje za naše turističke goste. Želja nam je bila i promovirati istinu o Hrvatima i o Hrvatskoj, ali i našim građanima približiti kulturu i običaje drugih naroda. Svih prethodnih godina vrlo smo pozitivno ocijenjeni od CIOFF-a (Međunarodni savjet organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture) koji djeluje kao nevladina organizacija unutar UNESCO-a. Te pozitivne ocjene omogućile su nam da imamo dopuštenje i dalje organizirati ovaj Festival sa sjedištem u Karlovcu. Kao takvi uvršteni smo u kalendare svjetskih zbivanja te vjerujemo da smo time barem malo doprinijeli afirmaciji naših gradova, Županije i čitave Lijepe naše...."
Gospodin Šančić je goste pozdravio na njihovom materinjem jeziku i zaželio ugodan boravak u ime organizatora i domaćeg pučanstva. Slijedio je program pred više tisuća okupljenih gostiju s čime su se grupe po prvi puta predstavile karlovačkoj publici koja ih je često pratila gromoglasnim pljeskom.

Subota, 23. kolovoza 2003.

U ranojutarnjim satima članovi Folklornih ansambala iz Albanije i Izraela nastupili su ispred Trgovačkog centra "Bond" izazivajući znatiželju i pozornost kupaca koji su ugodno iznenađeni zastajkivali kako bi pogledali priređeni program. No nisu samo kupci gledali taj program, već je tu bilo i naših sugrađana koji su htjeli uživo i neposredno osjetiti dio ugođaja koji je stvoren te su upravo radi nastupa i došli na taj prostor.
Navečer je slijedio nastup na terasi Hotela "Korana Srakovčić". Nastup u predivnom dijelu Karlovca privukao je brojne posjetitelje koji su uz osvježavajuće piće u ugodno predvečerje mogli vidjeti nastup svih sudionika dok je sunce, lagano zalazeći, zadnje zrake rasipalo po obližnjoj rijeci Korani. Mnogi stariji sa uzdahom su se prisjećali ranijih godina kad su se na ovom prostoru u sličnom okružju glazbe, plesa i veselja rađale prve simpatije i ljubavi.

 

Nedjelja, 24. kolovoza 2002.

Nakon buđenja i doručka, sudionici su krenuli na put prema Istarskoj i Primorsko Goranskoj županiji. Na putu do odredišta bilo je prigode za druženje i uveseljavanje nazočnih. Prvi cilj bio je Umag gdje su se sudionici i smjestili u kompleksu Sol hotela. Navečer je održano nekoliko nastupa. Prvi nastup bio je na prepunom trgu Slobode, gdje su ljudi uživali u živopisnom folkloru, a mnogi i zaplesali sa veselim sudionicima. Nastupi su održani i u turističkim naseljima Punta i Stella Maris.

 


Ponedjeljak, 25. kolovoza 2003.

U dopodnevnim satima u Hotelu "Sol Koralj" održan je izbor Miss Festivala. U prostoriji iz koje su sudionice izlazile na pozornicu, bilo je vrlo napeto i neizvjesno. Naša voditeljica Sandra preuzela je savjetodavnu ulogu priprave sudionica, a naša vrijedna tajnica Danijela okušala se kao voditeljica programa. Brojno izborno povjerenstvo međunarodnog sastava i različitog ukusa imalo je težak posao kako od tolikih lijepih djevojaka izabrati najljepšu. Povjerenstvo je odlučilo o 3 najljepše, a to su bile dvije predstavnice iz Albanije (Miss osobnosti Erinda Zalta i Miss elegancije Elma Tafai), dok je titulu Miss Festivala dobila predstavnica iz Grčke Julia Tsoulkanidou. Nagrade je uručio predsjednik izbornog povjerenstva direktor Hotela gospodin Mario Migles.
U večernjim satima sudionici su nastupili u turističkim naseljima Katoro i to u Hotelima "Sol Koralj" i "Sol Aurora", te u turističkom naselju Ladingaj. Nakon odrađenog službenog dijela Festivala, uslijedilo je neformalno zajedničko druženje u taverni Hotela "Sol Koralj" koje je, uz pjesmu i ples potrajalo do ranih jutarnjih sati.

Utorak, 26. kolovoza 2003.

Sunčano prijepodne, folkloraši su iskoristili za uživanje u prelijepom Jadranu i razgledavanju Umaga. Nakon ručka, grupe su krenule prema Krku te su nakon kraćeg mimohoda nastupile na prepunom središnjem trgu na kojem se nije našlo mjesta za sve koji su htjeli vidjeti ovogodišnje sudionike festivala. U Karlovac se krenulo u kasnim noćnim satima, te se tako našim dragim gostima pružila izvanredna prilika da upoznaju bogati noćni život hrvatskog priobalja u žaru turističke sezone.

 

 

Srijeda, 27. kolovoza 2003.

Dopodnevni sati korišteni su za odmor od jadranske turneje, obilazak Karlovca, ispijanje kave u obližnjim kafićima ili za prigodnu kupovinu, no dio organizacije i FA "Sikiotakia" iz Grčke u ranim jutarnjim satima otišli su u Zagreb na nastup u vrlo gledanu emisiju "Dobro jutro Hrvatska" na 1. programu Hrvatske televizije. Nastup je bio vrlo uspješan i trajao je oko 25 minuta u dva dijela.
Navečer je slijedio odlazak u Ogulin, gdje je u 20,00 sati priređen mimohod ulicama Grada Ogulina, a u 20,30 nastup u Domu kulture Ogulin pred prepunom dvoranom. Goste su pozdravili na početku Predsjednik Festivala Željko Šančić i na kraju u ime svih Ogulinki i Ogulinaca, prvi čovjek Grada - gradonačelnik Ivan Vučić. Pred domaćom publikom predstavio se i KUD "Klek". Gradonačelnik Vučić zahvalio se gostima na iznimno lijepom programu i pozvao ih na večeru na jezero Sabljake.

Četvrtak, 28. kolovoza 2003.

U dopodnevnim satima održan je prijem u ime Grada Karlovca i Karlovačke županije ispred kojih su goste pozdravili gradonačelnik gosp. Božidar Joha sa suradnicima dogradonačelnikom Martinom Šimunićem, pročelnicom Marinom Grčić te zamjenik župana gosp. Vitomir Majoli. I gradonačelnik i zamjenik župana uručili su prigodne darove te su uputili želje gostima da se ugodno osjećaju u našem kraju i ponesu lijepe utiske s ovog Festivala te da nam se ponovno vrate. U ime Organizacijskog odbora zahvalu Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji uputili su predsjednik organizacijskog odbora gosp. Željko Šančić i direktor festivala Dr. Željko Štajcer uz poziv Gradu i Županiji da i dalje prate organizaciju ove pozitivne manifestacije i da pomognu u iznalaženju prostorija za FA "Matija Gubec" koji kao izvršni organizator nema adekvatne uvjete iz kojih bi mogao raditi ovakve i slične projekte. Čelnici grada obećali su da će se zauzeti u iznalaženju rješenja za taj problem. Predstavnici svake grupe ukratko su upoznali nazočne sa svojim ansamblom i svojim impresijama boravka na Festivalu. Po završetku prijema upriličeno je zajedničko fotografiranje.
Na večer je slijedio iznimno dobro prihvaćen nastup u Draganiću pred prepunim prostorom ispred Doma Kulture i caffe bara "Picasso". Uvodnim riječima goste je pozdravio načelnik općine Draganić gosp. Josip Biličić. Spletom pjesama i plesova iz draganićkog kraja KUD "Sv. Juraj" uveo nas je u početak vrlo ugodnog druženja. Nastupile su sve grupe, a pri kraju nastupa, predsjednik Turističke zajednice općine Draganić, gosp. Vladimir Turkalj uručio je prigodne poklone nazočnima. Na kraju programa su sudionici iz Grčke uključili i brojnu publiku da se pridruži plesu na plesnom podiju. Pored publike uključili su se i članovi drugih ansambala. Nastavak druženja omogućio je bend Zdravac i Mišo koji su nastavili s glazbom sve do 2 sata ujutro drugog dana. Tu noć su i gosti iz Grčke pripremili svoju raznovrsnu hranu kojom su počastili sve nazočne.

Petak, 29. kolovoz 2003.

U poslijepodnevnim satima su sudionici 6. MFF-a sudjelovali u povorci Dana piva dajući tom događaju dodatni šarm. Pred brojnim Karlovčanima pripadnici svih ansambala, uključujući i pristigle iz Bosne i Hercegovine, pružali su glazbene i plesačke ugode s kojima su jednostavno mamili na otvorenje i na nastup na središnjoj pozornici.
Kao posebni gosti Festivala bili su FA "Bitola" iz istoimenog grada u Makedoniji koji su predstavili pjesme i plesove iz istočnog dijela Makedonije.

 

 
Subota, 30. kolovoz 2003.

U dopodnevnim satima održan je zahvalni nastup ispred Trgovačkog centra "Tornado Bakin", a popodne u šatoru Karlovačke pivovare nastup svih grupa.
Navečer je slijedio zadnji nastup na središnjoj pozornici u sklopu ŠRC Korana pred brojnom publikom koja je sudionike nagrađivala brojnim aplauzima. Završnim riječima nazočnim sudionicima i gledateljima obratio se direktor Festivala gosp. Željko Štajcer, koji je najavio nastavak festivala i iduće godine na sveopće odobravanje brojnih posjetitelja. Prigodne darove u ime organizatora uručio je predsjednik Festivala gosp. Željko Šančić. Na svečanom zatvaranju prisustvovao je i gosp. Zvonimir Plećaš, hrvatski konzul u Munchenu kojeg su prigodnim poklonom iznenadili članovi grupe iz Njemačke. Pored nazočnih gledatelja, nastup i ceremonijal zatvaranja su pratili i slušatelji i gledatelji Hrvatskog radio Karlovca i Kabelske televizije. Time je 6. Međunarodni festival u ranojutarnjim nedjeljnim satima došao do svog stvarnog kraja ostavivši iza sebe brojne ugodne uspomene i uspostavljene prijateljske veze.

Copyright © Međunarodni festival folklora